Iklan Penaja

Isnin, 7 Mac 2016

2016

Assalamualaikum,


Lamanya hakak xupdate belog nie..sejak kawen + sejak ada sorang hero nie,mmg bz sgt2...kui3..dunia belog semakin dilupai...nak berbelog xsempat,apatah lg bernovel bagai...hakak bizi...kalah najib..haha

Hari nie tetiba jer hakak rasa nk berbelog...tp hakak dah matang, jd tujun baru hakak berbelog ni juz nk sharing kehidupan seharian hakak as a wife,mama,doter,doter in law,worker,bisneswoman n all about my new life.

Paling penting hakak nk share pasal masakan hakak...akak suka masak tp hakak xpandai buat kek,kuih,biskut or seangkatan...jangam tanya hakak tntang yg tu..hehehe..nanti ada masa hakak shareeeee...bye!

Ahad, 10 Mei 2015

Hari2 Hari Ibu 2015

Hari ni semua orang post tentang hari ibu,dengan gambar bersama ibu masing2..hari ibu bukan hari ni saje kan, tiap2 hari hari ibu..for me, tiap2 hari hari ummi..sebab sy xde ibu,sy ada 2 orang ummi...ummi kandung n ummi mertua..alhamdulillah.

For my ummi HAYATI BINTI MUHAMMAD HASAN, satu dalam sejuta..terima kasih melahirkan anakmu ini..ummi walaupun suka berleter (masa kecik..hehe) tp kami tahu untuk kebaikan kami..seorang yg lemah lembut,dan suri rumah sepenuh masa yg cepat dan pantas memasak...hehehee...susah payah mendidik kami berlima..walaupun hidup dalam kesederhanaan tapi kami bahagia..jasa mu xterbalas...sekarang ni anak2 semua dah besar panjang n dah berkeluarga, alhamdulillah walaupun xboleh beri kekayaan kepada ummi n abah, tp raut wajah kegembiraan terpancar di wajah ummi di saat kami dapat memenuhi impian ummi...walaupun xbyk,sedikit demi sedikit...insyaAllah...i love u to the moon n back...sayang sampai mati,sayang sampai syurga...

For my ummi mertua SITI PATIMAH BINTI AB RAHMAN, satu2nya ummi mertua yg sy ada,insyaAllah sampai bila2...seorang yg lemah lembut, xpernah meninggikan suara...xpernah rasa kekok sepanjang tinggal bersama...sy bertuah dan beruntung punya mertua yang sangat2 baik..alhamdulillah..tidak membezakan sy sebagai menantu..seorang yg berfikiran terbuka dan moden, dan kadang2 kami bersama2 cuba memasak resepi yg baru google di internet...mula2 rasa gerun dengar cerita dari kawan2 yg xngam dengan mertua, bergaduh dgn mertua, bermasam muka dengan mertua, terasa hati dengan mertua, dan macam2 masalah melibatkan mertua..semua orang hairan macamana sy boleh tinggal dengan mertua...hehe...sampai satu saat nanti, sy akan kongsikan pengalaman sy tinggal dengan mertua..walaupun masih baru, almost 3 years, xsemua org sanggup hadapi...tp sy punya mertua yg sangat2 penyayang..alhamdulillah...terima kasih Allah di atas kurniaanMu ini...sy sayang kedua2 ummi sy...sampai syurga..insyaAllah...

Rabu, 22 April 2015

Teman dan Sahabat

untuk mu sahabat2 ku...sahabat yg sentiasa ada dikala aku susah dan senang....





1st Entry 2015

Ok la...first entry 2015 dibuka dengan makan malam...Hehe

malas masak punye pasal, malas jgk kluar...nahhhh...maggi cup pom bolehhhhh...jarang2 skali ape salahnya kan..heheehe

Isnin, 22 September 2014

Rabu, 9 Julai 2014

Pulau Perhentian Part II

21.06.2014 (SABTU)

Sepatutnya pagi ni perjalanan balik kami tapi disebabkan beberapa hal yang xdapat dielak, kitorang decide nak stay sini 1 malam lg. yabedabedu!!!! happy giler sbb xpuas lagi main air..hahaha..Pagi tu turun ke laut awal, banyak tempat nak pergi...Breakfast kat kedai tepi pantai hari tu...makan ayam pedas n ikan tenggiri kicap pedas baru RM5.00 sepinggan...berbaloi2...

 nie dia anak kapal yang setia..xde dia, xtercampak la sauh...kah3

Isi minyak bot duluuuu...

Rafa besh je tidoooo...

Nie la tempat jual minyak tu..dkat Kampung Nelayan jugak...

View Kampung Nelayan..yg bangunan tu sekolah pulau perhentian..
 Siap jer isi minyak bot, perjalanan diteruskan. cuaca baik hari ni. xde ombak. beshhhh jer naik bot, xde rasa terangkat2...hahaha...Destinasi seterusnya LATA AIR BERANI...yeayyyyyyy!!!! Pakcik ada citer pasal sejarah nama Lata Air Berani ni tapi ak xberapa nak ingat..seingat aku, dulu2 ada pedagang dari China singgah minum air bukit kat sini...fyi, kat sini femes dengan telaga air bukit dia tu..sejuk dan bersihhhhh sangattt...buat aku teringat kampung halaman yg stay guna air bukit..tp kat cni lg sejukkkk...rugi la sape2yang pergi Pulau Perhentian xsinggah sini...Air laut kat sini pom bersih jer, biruuuuu...suka sangat! 











Ramai yg tengah beratur nak mandi dgn air bukit...Rafa mandi hujung2 air jer..hehe




Balik dari Lata Air Berani, terus ke FLORA BAY...Flora Bay tu hak milik sepupu pakcik...first plan nak dok cni la tapi full plak..biasa la last minit baru nak terhegeh2 cari..hahahaha..xpe,next time kita dok cni plak...singgah jumpa sdara mara kat cni sambil2 tea break kat cni..makanan kat cni memang mahal berbanding Kampung Nelayan..jauhhh beza...klu g dgn personal bot macam kitorang ni,rasanya lebih elok stay kat Kampung Nelayan..then boleh jer jalan2 kat chalet lain...termasuk Long Beach..xsempat snap pic masa kat Long Beach sbb kejap sangat...
Syoknyaaaa berendoiiiii...





ok la, balik dari jalan2 tu,terus balik bilik..rest n solat jap then turun ke laut pulak..time to snorkeling!!!! beshhh... tapi xsempat snap pic tu..sayangnyaaaa...cantik sangat2..subhanallah...kali ni ke TELUK KEKEL pulakkk..sbb kat sana view paling cantikkkk...



Chalet Abdul











Malam terakhir tu BBQ lagi. nasib baik la malam tu rasa nak makan kat bilik jer ramai2. siap jer bakar2 semua,hujan turun lebat..ribut kuattttt...takut gila2 rasanya..first time merasai ribut kat pulau..bilik kami kat tingkat atas,pasir boleh sampai ke atas...rasa macam nak runtuh bangunan...nauzubillah...alhamdulillah semuanya ok...kecut perutttttttt....

22.06.2014 (AHAD)

Bangun seawal subuh, terus xtido..siap2 kemaskan pakaian..dah xsabar nak balik...lebih kurang kul 8.30am kami bertolak balik..masa tu ombak xkuat..perjalanan smooth jer...debaran paling terasa masa kat laut gelap tu,laut dalam..neves gila2..kat tengah2 laut tu xnampak apa2 even bot2 kecil...jarang sangat bertembung...dalam hati ni dok istighfar jer,harap2 xde pape..tambah2 bawak anak kecik,klu jadi ape2 memang susahhhhh...Dugaan..sampai jer tgh2 laut,masa tu baru lepas laut gelap tu..bot mati kat tengah2 laut!! bayangkan la camne perasaan...kipas bot rosak ckit disebabkan ribut kuat semalam,air masuk lam bateri,xblh start...nasib baik blh caj dgn bot kawan pakcik...nasib baik jugak kipas bot ok...teruskan perjalanan xsampai setengah jam, mati lagi kat tengah laut...ya allah...rupa2nya kehabisan minyak..nasib baik la masa tu dah ada minyak spare...masa hubby tgh isikan minyak bot tu, tetiba ternampak ikan lumba2 main2 kat tepi bot...cantikkkkkkk...subhanallah...terima kasih ya Allah...akhirnya termakbul jugak angan2 nak g pulau nk tengok ikan tu depan2...masa otw balik tu jugak,kabus tebal...tapi nasib baik masa tu kabus sebelah kanan jer,xmenghalang pemandangan laluan bot...bimbang jugak tkut2 bertembung dgn bot lain kan...so,itu la pengalaman suka duka aku ke Pulau Perhentian bersama suami dan anak tercinta..rasa serik nak heret anak merasai situasi seram dan berbahaya tu...tp tu smua pengalaman kan...next nak pergi lagi...beshhhhhh...hehehehe..sesunggunya pergi bercuti backpack ni memang seronokkkkk...jimat dan menyeronokkan!!!!

Iklan Penaja

MiyapiQ LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...