Iklan Penaja

Selasa, 3 September 2013

Tahnik


Alhamdulillah...
Terima kasih ya Allah...
Syukur sangat2...
Apa yang dihajati tercapai...
semoga 
MUHAMMAD RAFA DARWISH BIN MUHAMMAD SYAFIQ 
membesar dengan sihat 
 menjadi anak yang soleh,
anak yang baik,anak yang mendengar kata,
anak yang membahagiakan ibu bapa 
anak yang berbakti kepada ibu bapa...
Mama n Papa Love U soooo muchhhh....


Bila Rafa baca Mama nak Rafa tahu,
Papa selalu berhajat nak bawak Rafa bertahnik dengan Tok Guru..
Sejak mama mula-mula mengandungkan Rafa lagi..
Bertahnik tu klu Kelate lebih kurang 'bercukur' atau 'belah mulut'
Tokbah Lundang selalu tengok video org yg bawak anak bertahnik dengan Tok Guru


Papa dengan Tokbah bangun seawal 4.30 pagi
semata-mata nak smayang subuh di masjid berdekatan rumah Tok Guru
sambil bawak Rafa bertahnik dengan Tok Guru

mana tahu keberkatan Tok Guru membuatkan Rafa menjadi orang yg berguna
Setiap Subuh Tok Guru ada di masjid tu
Masjid Pulau Melaka..
Kalau xsilap mama hari ke tujuh Rafa keluar ke Dunia..
Pagi hari Selasa..

Alhamdulillah hajat papa selama ini tercapai...
Mama lega, gembira tengok muka papa yg tenang..
Papa nampak lega sebab hajat dah tercapai..
Papa Bahagia, Mama Bahagia...

Rafa nak tahu sape Tok Guru?
Mungkin Rafa dah besar nanti Tok Guru dah xde kat dunia nie...
Sebab sekarang Tok Guru dah tua, dah xlarat..selalu sakit-sakit..umur pun dan lebih 80 tahun..
Tok Guru adalah bekas Menteri Besar Kelantan,
Tok Guru adalah seorang ulamak yang terkenal..
Tok Guru baru bersara dari MB
tahun 2013 tahun Rafa dilahirkan..
Tok Guru disayangi ramai sebab sikap nya yang sangat merendah diri..
sangat arif dalam bab2 agama..
semua orang hormat Tok Guru
semua orang sayang Tok Guru..
nanti mama share Biodata Tok Guru..
mana tahu boleh dijadikan assignment Rafa bila besar nanti...
hehehe...

Mama dah banyak kali jumpa dengan Tok Guru
sebab mama kerja bawah kerajaan Negeri Kelantan
Tok Guru seorang yang sangat2 merendah diri
Mama rasa bertuah sebab selalu jumpa dengan Tok Guru, dapat tengok dia dari dekat
Sedangkan ramai yang xberkesempatan
Walaupun sering dihina tapi Tok Guru tetap tersenyum
Mama xfaham kenapa orang membencinya..
sedangkan orang membencinya
xpernah kenal
xpernah jumpa
xpernah cakap dengan Tok Guru
Alangkah ruginya orang itu...
BIODATA TUAN GURU DATO’ BENTARA SETIA HJ NIK ABDUL AZIZ NIK MAT
Tahun Lahir
1931

Tempat Lahir
Pulau Melaka, Kelantan

Status:
Berkahwin dengan Tuan Sabariah Tuan Ishak dan memperolehi
10 cahaya mata (5 lelaki & 5 perempuan). Kesemua anak-anaknya mengambil
jurusan agama sebagai pilihan utama.

Pendidikan:
Sekolah Kebangsaan Kedai Lalat (3 Bulan) – 1936.
Sekolah Pondok Tok Kenali Kubang Kerian.
Sekolah Pondok Tok Guru Haji Abbas Besut, Terengganu.
Universiti Deobond, India – 1952.
Lahore, Pakistan – Ilmu Tafsir Quran – 1957.
Universiti Al-Azhar, Mesir – Ijazah Sarjana Muda Pengajian Bahasa Arab.
Universiti Al-Azhar, Mesir – Sarjana Perundangan Islam.

Penguasaan Bahasa:
Melayu, Inggeris,Tamil, Urdu,Arab

Pekerjaan:
Guru Sekolah Menengah Agama Tarbiyyah Mardiah, Panchor.
Guru Sekolah Menengah Agama Darul Anwar, Pulau Melaka.
Penyelia Kelas Dewasa – KEMAS.
Guru Sekolah Menengah Maahad Muhammadi, Kota Bharu.

Politik:
1967 – Daftar sebagai ahli PAS.
1967-1969 -Pilihanraya Kecil – Ahli Parlimen Kelantan Hilir.
1969-1974 – Ahli Parlimen Kelantan Hilir.
1974-1978 – Ahli Parlimen Kelantan Hilir. (Kawasan ini ditukar nama kepada Parlimen Pengkalan Chepa).
1978-1982 – Ahli Parlimen Pengkalan Chepa.
1982-1986 – Ahli Parlimen Pengkalan Chepa.
1986-1990 – Ahli Dewan Undangan Negeri Semut Api Kelantan.
1990-sekarang (2013) – Menteri Besar Kelantan.

Kesimpulan Jawatan Politik:
19 Tahun Sebagai Ahli Parlimen.
4 Tahun Sebagai Ahli DUN. Hingga Sekarang Beliau Telah Berkhidmat Sebagai Menteri Besar Kelantan Selama 16 Tahun.

Hingga Sekarang Beliau Telah Berkhidmat Sebagai Wakil Rakyat DUN dan Parlimen Selama 39 Tahun. (2013)




RAFADARWISH

Kenapa RAFA DARWISH?
Kenapa pilih nama tu?
Ape maksud nama tu?

Ade kaitan dengan RAFAel Nadal ke?
Ade kaitan dengan RAFA Benitez ke?


hurm...bukan senang nak bgtaw semua orang kenapa ak n hubby pilih nama tu..even parents ak n mertua ak pom tanya..dikesempatan ini, meh ak jelaskan kenapa dan mengapa dan bagaimana yer...hahahahaah

MUHAMMAD RAFA DARWISH...cantik x nama tu? cantik takkkkkkk? hahaha...ok la actually encik hubby dah lama berkenan nama tu..sjak pregnant lg...hampir semua DP kat facebook or kat mana2 ada nama RAFA xpom logo RAFA...ada yg perasan dan ada yg tidak...nama RAFA itu unik...simple tp sdap didengar n most important jarang sangat2 org letak nama tu...lain dari yg lain...so i hope anak ak esok2 menjadi anak yg unik dan lain dari yg lain, terbaik untuk segalanya...insyaallah..amin...

MUHAMMAD
Ummat nabi Muhammad s.a.w

RAFA 
Bahagia (berharap agar anak kami menjadi anak yg slalu membahagiakan ibubapa n org2 sekeliling)

DARWISH 
Yang Warak (berharap agar anak kami menjadi seorang yg berpengetahuan tinggi dalam ilmu agama n menjadi ank yg soleh walaupun bukan bergelar seorang ustaz atau ulamak, sekurang-kurangnya dpt membimbing adik2, isteri n anak2 dia utk kemudian hari...berharap agar dia dapat membantu kedua ibu bapa di akhirat kelak..)

Besar sungguh harapan kami..setiap ibu bapa mahukan yg terbaik utk anak2 kan? so, hanya mampu berdoa utk yang terbaik...moga2 ank kami menjadi yg sempurna di mata kami, dimata masyarakat dan terutama skali sempurna dimata Allah...insyaallah..amin..

We LOVE u RAFADARWISH!!!


Rezeki dari Allah

Entry ni sepatutnya ak ceritakan 2 bulan lepas tp disebabkan kekangan masa, terpaksa la ak postpone dlu entry2 yg sudah tersedia ku catat untuk di tulis...Kali ni ak nak ceritakan pengalaman ak disaat-saat kelahiran anak lelaki ku dan kejadian-kejadian sebelum kelahirannya..

Alkisahnya lepas xtahan lama menunggu checkup kat klinik gomen,ak conti kat klinik swasta..Klinik TMC yg sememangnya antara klinik yg femes kat Kota Bharu...every month,every 2 weeks n sampai la every weeks ak checkup kt klinik tu dengan Dr.Suziati a.k.a Dr.Suzie...Dr Suzie tu sgt baik n berlemah lembut..ak xpyh nk tgu lama2 utk checkup..jimat masa..walaupun kna spent duit byk tiap kali checkup, at least puas hati..ak xprnah miss scan baby..tengok baby bergerak-gerak,tgk jumlah air ketuban n tgk kedudukan uri...semua tu sememangnya penting okay! duit banyak habis xpe,janji ak n baby selamat n xde masalah..tu je yg paling penting! n alhamdulillah semuanya xde masalah..cuma msa saat akhir tu dalam dilema sbb doc cakap baby dah 3.8kg!! takut baby bsar lebih 4.0kg,terpaksa ceaser sbb risiko tinggi tambah2 first baby...shockkkk!! takuttt!! nevessss!! semua ade!

Dugaan lagi...seminggu sebelum bersalin klu xclap ak...Dr.Suzie bgtau ak xblh bersalin dgn dia sbb dia dh xblh amik patient dah..dia mintak maaf...sebak pulak rasa nie..sbb ak dah mmg book nk bersalin dgn dia kat KBMC...xmau doc lain...masalahhhhh...dugaannnn sungguh...berhari2 jugak la pikir nk brsalin kat mana...bingunggg...tertekan...

2 hari sebelum bersalin, ak cirit birit n muntah...ulang alik ke tandas..pucat lesi,nak pengsan dh rasanya..xtaw kenapa sbb stahu ak,ak xde tersalah makan...disebabkan bimbang,encik hubby hantar pergi klinik...syukur la baby ok...masa tu doc cakap nk cek jalan sbb ak cakap ada sakit2 kat bawah perut...lepas cek tu doc ckap jalan dh buka 2cm,ak dah blh ke hospital ptg tu...ak cakap ok la nk blik kmas2 baju...

So,ak n encik hubby balik rest kat umah...sambil2 bingung nk pergi hospital mana...swasta or gomen? hurmmm..last2 ktorang xkemana hari tu...ak rest kat umah je..sampai la lbh kurang kul 5.30 pg ak terbangun dr tido sbb rasa sakit2 kat bwh perut..memulas2 mcm senggugut tp dlm 45 minit skali camtu la..msa tu ak dah rasa dah contraction nk bersalin...makin lama makin cepat contraction tu...so,cepat2 la bersiap nk g spital...otw nk g spital dlm kul 8.00 pg tu,tetiba lapar...sempat lg brenti mkn kt kdai tepi jalan...padahal msa tu perut tgh sakit...lbh kurang kul 9.00 camtu trus ke spital...HUSM...ak xde tanda apa2 nk bersalin,juz sakit contraction sampai la 2 jam lepas tu bru la kluar lendir+darah...ak kna admit ward hari tu...bosan giler kot sorang2 kat ward Baiduri..encik hubby balik umah kemas brg2 nk bwk prgi spital..ksian plak kt dia...tp time ni je blh mnyusahkan! hehehe...ak rilex2 je kt spital...msa rehat kul 5.00 tu encik hubby dtg bwk nasi sbb ak xslera nk mkn nasik spital..last2 hubby bawak nasik lemak ajihs...habis sebungkussss...hahaha...

Lebih kurang kul 6.30 camtu cek jalan lg..nurse cakap dh blh masuk labour room sbb dah buka 5cm...nevessss gilerr! ak mintak nk mandi jap..lepas mandi terus tolak masuk labour room...msa tu encik hubby je ade...ak xputus2 doa mintak2 smua slamat...lama jugak la menunggu jalan buka 10cm..lepas tu nurse pecahkan air ketuban n kosongkan punding kencing,xlama lepas tu ak dah rasa nk teran dah...dlm kul 10 mcm tu ak dah start teran dalam 20 minit camtu....Alhamdulillah syukur...rezeki dari Allah yg sangat2 bernilai bagi kami berdua...03 Julai 2013 tepat jam 10.20pm, ak selamat melahirkan seorang bayi lelaki berat 4.24kg...alhamdulillah...terima kasih ya Allah...semua org heran n terkejut ak lahirkan baby boy yg sgt bsar kot..sbb msa scan sblum msuk ward tu baby 3.6kg je,xsangka baby berat...biasanya klu first baby berat lebih 4.0kg dah kna operate sbb risiko tinggi..syukur alhamdulillah Allah permudahkan semuanya...terima kasih ya Allah!




TARIKH LAHIR : 03 JULAI 2013
MASA LAHIR : 10.20 MALAM
TEMPAT LAHIR : HOSPITAL UNIVERSITI SAINS MALAYSIA (HUSM) KUBANG KERIAN
BERAT MASA LAHIR : 4.24 KG
JENIS KELAHIRAN : NORMAL

Iklan Penaja

MiyapiQ LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...