Iklan Penaja

Isnin, 22 September 2014

Rabu, 9 Julai 2014

Pulau Perhentian Part II

21.06.2014 (SABTU)

Sepatutnya pagi ni perjalanan balik kami tapi disebabkan beberapa hal yang xdapat dielak, kitorang decide nak stay sini 1 malam lg. yabedabedu!!!! happy giler sbb xpuas lagi main air..hahaha..Pagi tu turun ke laut awal, banyak tempat nak pergi...Breakfast kat kedai tepi pantai hari tu...makan ayam pedas n ikan tenggiri kicap pedas baru RM5.00 sepinggan...berbaloi2...

 nie dia anak kapal yang setia..xde dia, xtercampak la sauh...kah3

Isi minyak bot duluuuu...

Rafa besh je tidoooo...

Nie la tempat jual minyak tu..dkat Kampung Nelayan jugak...

View Kampung Nelayan..yg bangunan tu sekolah pulau perhentian..
 Siap jer isi minyak bot, perjalanan diteruskan. cuaca baik hari ni. xde ombak. beshhhh jer naik bot, xde rasa terangkat2...hahaha...Destinasi seterusnya LATA AIR BERANI...yeayyyyyyy!!!! Pakcik ada citer pasal sejarah nama Lata Air Berani ni tapi ak xberapa nak ingat..seingat aku, dulu2 ada pedagang dari China singgah minum air bukit kat sini...fyi, kat sini femes dengan telaga air bukit dia tu..sejuk dan bersihhhhh sangattt...buat aku teringat kampung halaman yg stay guna air bukit..tp kat cni lg sejukkkk...rugi la sape2yang pergi Pulau Perhentian xsinggah sini...Air laut kat sini pom bersih jer, biruuuuu...suka sangat! 











Ramai yg tengah beratur nak mandi dgn air bukit...Rafa mandi hujung2 air jer..hehe




Balik dari Lata Air Berani, terus ke FLORA BAY...Flora Bay tu hak milik sepupu pakcik...first plan nak dok cni la tapi full plak..biasa la last minit baru nak terhegeh2 cari..hahahaha..xpe,next time kita dok cni plak...singgah jumpa sdara mara kat cni sambil2 tea break kat cni..makanan kat cni memang mahal berbanding Kampung Nelayan..jauhhh beza...klu g dgn personal bot macam kitorang ni,rasanya lebih elok stay kat Kampung Nelayan..then boleh jer jalan2 kat chalet lain...termasuk Long Beach..xsempat snap pic masa kat Long Beach sbb kejap sangat...
Syoknyaaaa berendoiiiii...





ok la, balik dari jalan2 tu,terus balik bilik..rest n solat jap then turun ke laut pulak..time to snorkeling!!!! beshhh... tapi xsempat snap pic tu..sayangnyaaaa...cantik sangat2..subhanallah...kali ni ke TELUK KEKEL pulakkk..sbb kat sana view paling cantikkkk...



Chalet Abdul











Malam terakhir tu BBQ lagi. nasib baik la malam tu rasa nak makan kat bilik jer ramai2. siap jer bakar2 semua,hujan turun lebat..ribut kuattttt...takut gila2 rasanya..first time merasai ribut kat pulau..bilik kami kat tingkat atas,pasir boleh sampai ke atas...rasa macam nak runtuh bangunan...nauzubillah...alhamdulillah semuanya ok...kecut perutttttttt....

22.06.2014 (AHAD)

Bangun seawal subuh, terus xtido..siap2 kemaskan pakaian..dah xsabar nak balik...lebih kurang kul 8.30am kami bertolak balik..masa tu ombak xkuat..perjalanan smooth jer...debaran paling terasa masa kat laut gelap tu,laut dalam..neves gila2..kat tengah2 laut tu xnampak apa2 even bot2 kecil...jarang sangat bertembung...dalam hati ni dok istighfar jer,harap2 xde pape..tambah2 bawak anak kecik,klu jadi ape2 memang susahhhhh...Dugaan..sampai jer tgh2 laut,masa tu baru lepas laut gelap tu..bot mati kat tengah2 laut!! bayangkan la camne perasaan...kipas bot rosak ckit disebabkan ribut kuat semalam,air masuk lam bateri,xblh start...nasib baik blh caj dgn bot kawan pakcik...nasib baik jugak kipas bot ok...teruskan perjalanan xsampai setengah jam, mati lagi kat tengah laut...ya allah...rupa2nya kehabisan minyak..nasib baik la masa tu dah ada minyak spare...masa hubby tgh isikan minyak bot tu, tetiba ternampak ikan lumba2 main2 kat tepi bot...cantikkkkkkk...subhanallah...terima kasih ya Allah...akhirnya termakbul jugak angan2 nak g pulau nk tengok ikan tu depan2...masa otw balik tu jugak,kabus tebal...tapi nasib baik masa tu kabus sebelah kanan jer,xmenghalang pemandangan laluan bot...bimbang jugak tkut2 bertembung dgn bot lain kan...so,itu la pengalaman suka duka aku ke Pulau Perhentian bersama suami dan anak tercinta..rasa serik nak heret anak merasai situasi seram dan berbahaya tu...tp tu smua pengalaman kan...next nak pergi lagi...beshhhhhh...hehehehe..sesunggunya pergi bercuti backpack ni memang seronokkkkk...jimat dan menyeronokkan!!!!

Selasa, 8 Julai 2014

Pulau Perhentian Part 1

Assalamualaikum,

Tiba2 rasa nak berceloteh setelah sekian lama menyepi. Bukan xde n3 nak tulis,bukan sbb xde story tapi xberkesempatan. Banyak benda yg nak story morie tapi bz ya ampunnnn. Selepas jadi mama ni,jadual seharian agak padat. Ampunnn lagi. Ak tahu ada yg tgh tunggu n3 terbaru dr ak kan! Hahahaha..

Ok la,kali ni nak kongsikan pengalaman bercuti ke PULAU PERHENTIAN pada 20-22 Jun 2014 (3 hari 2 malam). Actually plan semua ni last minit. Plan asal nak gi 2 hari 1 malam jer, tapi tup2 jadi la 3 hari 2 malam. Tp pengalaman kali ni agak jauh berbeza dr pengalaman2 lalu. Penuh dgn cabaran,dugaan dan keseronokan. Hahahaha..kenapa? Jap jap nanti ak citer hokayyy..

Plan dalam masa seminggu. Ak call semua resort n chalet PENUH semuanya. Masa tu dah rasa mls nak pergi dah. Dgn anak kecik lg kan. Kiranya decide xjadi pergi la sbb smua resort n chalet full. Bukan cuti skolah,tapi weekend pom penuh okayyyy. Last2 sehari sblum bertolak tu (khamis) makcik ak call (sbelah hubby) cakap dah book tempat tido. Ak blur lg. Kan semua penuh,camne dia dapat plk. Heran bin ajaib. Ak pom xtanya dia book kt mana,janji ada tempat tido. Xnak la tido dlm khemah cam slalu,dulu xpe bujang,skang ada anak kecik.hehe..kiranya percutian kali ni agak ke arah backpack la..jimattttt..

20.06.2014 (JUMAAT)

Bertolak dari jeti kuala besar,pcb dgn bot (bot tu pakcik punya) lbh kurang pkul 10.20 am camtu la 5 Dewasa 3 kanak2..ombak dah ada dah. Kuat jugak la kna hentam dek ombak,sakit blakang ak..haha..perjalanan lbh kurang 2 jam sbb slow n steady,bwk anak kecik kan. Dalam kul 12.20pm sampai la ke Kampung Nelayan.

 













lebih kurang jam 12.20pm sampai kat Kampung Nelayan. Cantik!! Kenapa Kampung Nelayan? sebab kat sini penginapan n makanan murah2..harga lebih kurang harga kat darat..kami menyewa kat RUMAH AYAH..lebih kurang macam Rumah Tumpangan camtu la...harga dalam RM130 untuk bilik aircond katil double. Selesa. Rumah Ayah ni sdara Pakcik punya. Kat sini memang harga murah2..beza sikit sangat dengan harga kat darat. so,xterasa mahal pom kan...Rumah kitorang bersebelahan kedai makan,berdekatan Tadika, Klinik Kesihatan, Balai Polis, Sekolah dan Masjid..berdekatan Jeti juga..banyak kedai2 makan n kedai2 runcit kat cni...kedai pisang goreng n keropok goreng beshhhh pom dekat jerrr...rilexxx la..rasa selamat sebab dekat dengan semua...hihihihihi







Aktiviti first day ni xbanyak sangat. Sampai je kat sana,terus rilex2. Lepas asar baru turun ke laut balik. First of all naik bot pergi TELUK KEKEL, mandi manda kat sana..Teluk Kekel ni xjauh dari Kampung Nelayan..kat sana xramai orang n ada area snorkeling..










Malamnya ber BBQ ramai2...beshhhh...beli nasik kosong je kat kedai depan..nasik kosong kt cni RM2.00 sebungkus..lebih kurang harga kat darat la..





Iklan Penaja

MiyapiQ LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...