Iklan Penaja

Khamis, 29 Julai 2010

No matter what,be yourself..Listening New Classic by Drew Selley


NEW CLASSIC - DREW SELLEY N SALENA GOMEZ
Ooooo
Oh Oh
Oh Yeah


Ever Try To Reach For Something

But Its Someone Else's Dream
Every Step That You Take Forward
It Takes You Right Back Where You Been
And Then When You Least Expect It
And You Tried About Everything
Somebody Hears Your Opinions
Somebody Cares What You See
You Woke Me Up
No Longer Tired
With You I Feel Inspired
You Help Me Find My Fire


You're The New Classic

You're The New PYT
Stands For Pay Young
Taking On The World From The Driver's Seat
You Look So Classic
Fantastic
When You're On That Floor
Bring The Beat Back Once More
Let Me See You Do That


Oh Trying To Do It Right

No Rehearsals
It's Your Life
If Your Doing This Crazy Dance
Cause Your Making These Crazy Friends


It's Just This Is Not a Test

You Put In Work To Be The Best (ohhh)
(ohhh) It's A Classic Take
On A Brand New Game
Before The Needle Drops
They're Gonna Know Your Name
When It Gets Old Don't Lose The Light
You're Cold I'll Warm You Up
(You Up) Your Fire Is Hot Enough (enough) Enough (enough)


You're The New Classic

You're The New PYT
Stands For Pay Young And
Trying Everything Just To Touch Your Dreams
You Look So Classic Fantastic
When You're On That Floor
Bring The Beat Back Once More (bring it back) (once more)
Let Me See You Do That


It's Become So Hard

For Me To Be Surprised
You're Bringing Back The Real Me
No Judgment In Your Eyes
Cause When I Dance With You
It's How I Speak The Truth
Just Classic When Me Met
Now You Make Me New

You're The New Classic

You're The New PYT
Cause You're Pay Young And
Taking On The World From The Drivers Seat
You Look So Classic
Fantastic
When You On That Floor
Bring The Beat Back Once More (bring the beat back once more)


You're The New Classic

You're The New PYT
Cause You're Pay Young And
Taking On The World From The Driver's Seat
You Look So Classic
Fantastic
When You're On That Floor
Bring The Beat Back Once More
(bring it back) (bring it back)
Let Me See You Do That


Your The New Classic

Your The New PYT
Cause Your Pay Young
Isn't Take A Chance To Believe In Me
You're The New Classic
Fantastic
When You're On That Floor (when you're on that floor)
Bring The Beat Back Once More (bring it back once more)
Let Me See You Do That

Selasa, 27 Julai 2010

Public Holiday


erm..sebenarnye dah lame nk tulis cter nie tp xberkesempatan...Last month (June) ak gi KL...jumpe buah hati kesayangan..kebetulan last month jgk ak konvokesyen kat PWTC....so,peluang nie aku gunakan sebaik mungkin untuk bercuti bersama buah hati kesayangan...
Dikesempatan nie gak aku nk kongsi2 la gambar2 yang sempat disnap semasa percutian ari tu....sweet sgt2 mase tu...bahagia...hehe..next plan InsyaAllah nak pergi bercuti plak...


watching mubie...Lagenda Budak Setan kat Midvalley...ingat nak tengok Karate Kid tp tiket abis...huk2


nie pom kat midvalley jgk..sbelom tgk mubie...


masjid jamek...


kami yang kepenatan...merempat di tepi jalan..hehe

at KLCC..hope our luv pom cam KLCC nie..seteguh KLCC...hehe....InsyaAllah...


Luv him damn much....

yg nie pom kt KLCC...



...kaki kami yang bucux.....:-P

here we r....


at BB...



muka baru bangun tido...hehe

last day....bfast at mcD.....

Isnin, 26 Julai 2010

Edit Mengedit

busan..burim..tataw nk wt pe...td tetibe jea rase nk mengedit gmbar...so aku edit la pkai Photofunia...hehehe...
dan....
inilah...
hasilnye...
.
.
.
jeng...
.
.
.
.
.
.
.
jeng...
.
.
.
.
.
.
.
.
.
ade lagi....
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
dan yang paling lucu...
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
..
.
.
.
.
.
.
 .
.
.
.
.
.
.
.
.
.hahahahahaha..
.
.
.
.
.
.
.
kelakar giler...hahahahaha

Ahad, 25 Julai 2010

Kelebihan Bulan Sya'ban

Sabda Nabi s.a.w. : Apabila masuk bulan Sya'aban, baikkanlah niatmu padanya, kerana kelebihan Sya'aban atas segala bulan seperti kelebihanku atas kamu.
Barangsiapa berpuasa sehari pada bulan Sya'aban, diharamkan Allah tubuhnya dari api neraka. Dia akan menjadi tauladan Nabi Allah Yusuf a.s.di dalam syurga. Diberi pahala oleh Allah seperti pahala Nabi Allah Ayub a.s. dan Nabi Daud a.s. Jika dia sempurnakan puasanya sebulan di bulan Sya'aban, dimudahkan Allah atasnya Sakrotulmaut dan ditolakkan (terlepas) daripadanya kegelapan di dalam kubur, dilepaskan daripada hira-hara Munkar dan Nakir, ditutup Allah keaipannya di hari kiamat dan diwajibkan syurga baginya.
Barangsiapa berpuasa pada awal hari khamis pada bulan Sya'aban dan akhir khamis daripada Sya'aban, dimasukan dia ke dalam syurga. (dari kitab Al-Barakah).
Berkata Siti Aisyah r.a., bulan yang lebih dikasihi oleh Rasululah s.a.w. ialah bulan Sya'aban.
Sabda Nabi s.a.w.: Sya'aban adalah bulanku dan Ramadhan adalah bulan umatku. Sya'aban ialah mengkifaratkan (menghapuskan) dosa dan Ramadhan ialah menyucikan dosa (jasmini rohani).
Sabda Nabi s.a.w.: Bahawa puasa Syaba'an kerana membesarkan Ramadhan. Siapa yang berpuasa tiga hari daripada bulan Sya'aban, kemudian dia bersalawat atasku beberapa kali sebelum berbuka puasa maka di ampunkan oleh Allah dosanya yang telah lalu, diberkatikan rezki baginya, antara lain sabdanya lagi: Bahawa Allah Ta'ala membukakan pada bulan itu tiga ratus pintu rahmat.
Sabda Rasulullah s.a.w.: Dinamakan Sya'aban kerana padanya terdapat dapat kebajikan yang amat banyak dan puasa yang lebih afdhal sesudah Ramadhan ialah puasa bulan Syaaban. Pengertian Sya'aban: Kemuliaan, Ketinggian, Kebajikan, Jinak, Cahaya.
Sabda Nabi s.a.w.: Bahawa kelebihan Rejab atas bulan-bulan yang lainnya seperti kelebihan Qur'an atas segala kalam. Kelebihan Sya'aban atas bulan-bulan yang lainnya seperti kelebihanku atas segala Anbia' (Nabi-nabi). Kelebihan Ramadhan atas bulan-bulan yang lain seperti kelebihan Allah atas sekelian makhlukNya.
Bulan Sya'aban, keagungan malamnya dengan Nisfu Sya'aban seperti keagungan Ramadhan dengan Lailatul Qadarnya. Maka pada malam Nisfu Sya'aban telah datang Jibril kepada Rasulullah s.a.w lalu katanya: Angkat kepalamu ke langit, itulah malam yang Allah padanya tiga ratus rahmat dan diampunkan Allah sekelian orang yang menyangutukan (syirik) denganNya sesuatu, kecuali: tukang nujum, kekal dalam zina, kekal minum arak, derhaka terhadap ibubapa.
Allah menilik kepada hambaNya pada malam Nisfu Sya'aban maka diampunkan dosa segala makhlukNya melainkan orang syirik dan orang yang tidak bertutur dengan saudaranya.
Apabila pada malam Nisfu Sya'aban maka berjagalah kamu pada malamnya bersembahyang, beribadat dan puasa kamu pada siangnya. Allah berfirman yang bermaksud: Adakah orang yang meminta ampun maka Aku ampunkannya, adakah orang ditimpa bala Aku afiatkannya. Adakah orang yang meminta rezki maka Aku rezkikannya, demikianlah pertanyaan lainNya sehingga keluar fajar subuh.
Tersebut dalam kitab Al-Barakah: Bahawa jin, burung, binatang-binatang buas, ikan dilaut berpuasa mereka pada hari Nisfu Sya'aban
Tersebut di dalam Kitab Iqna' : Bahawa Jibril bersungguh-sungguh pada malam Nisfu Sya'aban menunaikan segala hajat. Maka datanglah Jibril kepada Rasulullah s.a.w. kali keduanya katanya: Ya Muhammad! gembirakanlah kamu bahawa Allah Ta'ala telah mengampunkan segala umatmu orang yang tidak mengsekutukanNya sesuatu, angkatkan kepalamu, lalu Rasulullah mengangkatkan kepalanya, tiba-tiba terbuka segala pintu syurga.
Bahawa malam Nisfu Sya'aban adalah hariraya Malikat, begitu juga pada malam Lailatul Qadar mereka tidak tidur, dipenuhi dengan amal dan ibadat sepanjang malamnya. Dan bagi anak-anak Adam berhariraya pada siang hari dengan berpuasa dan ibadat, kerana mereka tidur pada malamnya.
Barang siapa membaca pada bualan Sya'aban, ayat dibawah ini. Allah hapuskan daripadanya dosa seribu tahun dan keluarkan dari kuburnya mukanya seperti bulan purnama yang bermaksud:

Allah tidak akan mengampunkan dosa pada malam Nisfu Sya'aban enam orang:
1. Orang yang kekal minum arak.
2. Orang yang durhaka dua ibubapanya.
3. Orang yang kekal dalam zina.
4. Orang yang banyak berkelahi.
5. Orang yang melakukan perjualan dengan sumpah yang dusta.
6. Orang yang memperlagakan orang supaya berkelahi. 

Pada malam Nisfu Sya'aban setelah berlalu 1/3 malamnya, Allah turunkan kelangit dunia lalu berfirman yang bermaksud: Adakah orang-orang yang meminta maka Aku perkenankan permintaanya, adakah orang yang meminta, maka Aku perkenankan permintaanya, adakah orang yang meminta ampun maka Aku ampunkannya, adakah orang bertaubat maka aku Taubatkannya dan diampunkan bagi sekelian orang mukmin lelaki dan perempuan melainkin orang yang berzina atau orang yang berdendam marah hatinya kepada saudaranya.
Sabda Nabi s.a.w.: Hai Aisyah! adakah engkau izinkan aku sembahyang pada malam ini? Jawab Aisyah: Ya, aku izinkan, lalu Nabi pun bersembahyanglah sepanjang malam Nisfu Sya'aban itu, beliau telah diambil ruhnya (mati), lalu aku tutupkannya dengan kain, Daku letakankan tanganku di atas dua tapak kakinya. Maka gembira aku kerana beliau masih bernafas lagi dan aku dengar beliau membaca di dalam sujutnya yang bermaksud::

AKU BERLINDUNG DENGAN KEMAAFAN ENGKAU DARI SIKSA ENGKAU DAN AKU BERLIDUNG DENGAN KEREDAAN ENGKAU DARIPADA KEHINAAN ENGKAU DAN AKU BERLINDUNG DENGAN ENGKAU DARIPADA KEJAHATAN YANG DATANG DARIPADA ENGKAU, AKU TIDAK TERHINGGA MEMUJI ENGAKU SEPERTIMANA ENGAKU MEMUJI DARI ENGKAU. 

Nabi menyuruh Aisyah mengamalkan doa ini dalam sujut.
Sesiapa sembahyang pada malam Nisfu Sya'aban daripada umat Muhammad s.a.w. terlebih afdal daripadanya ibadatnya 400 tahun. Demikian Allah memberi tahu kepada Nabi `Isa a.s, lalu Nabi `Isa a.s. pun berdoa kepada Tuhan: Mudah-mudahan aku daripada umat Muhammad s.a.w.
Telah disebut empat malam istimewa tentang beribadat (berbuat amal kebajikan) iaitu malam Nisfu Sya'aban, malam Raya Fitrah yang pertama dan malam Arafah. Disembunyikan malam Lailatul Qadar kerana bahawasanya malam rahmat dan mereka daripada api neraka, supaya sapanjang malam Ramadhan atau sepanjang sepuluh yang akhir daripada Ramadhan umat Muhammad berlumba-lumba dalam ibadat dengan berjaga malamnya. Demikian pula saat mustajab doa pada hari Jumaat

AMALAN PADA MALAM NISFU SYABAAN: 

Selesai sembahyang Maghrib hendaklah dibaca YASIN. Dengan niat panjangkan umurnya dalam mentaati Allah. Kemudian berdoalah. Kemudian dibacakan pula YASIN dengan diniatkan diluaskan Allah rezkinya yang halal dan diberkatinya, kemudian lalu dibacakan doanya. Kemudian dibacakan pula YASIN dengan diniatkan minta mati dalam iman, kemudian lalu dibacakan doanya.
Pada malam Nisfu Sya'aban sangat baik dibanyakan beristighfar (memohon keampunan) dan taubat dari dosa-dosa besar dan kecil serta meminta diampunkan Allah ibubapa kita dan keluarga kita.
(Ya Allah, Engkau Tuhanku, tiada ada Tuhan melainkan Engkau, Engkau telah menjadikan aku dan aku adalah hambaMU, sentiasa berada dalam genggamanMu dan ketetapanMU, tiada ada kesanggupanku. Aku mengaku padaMU nikmatMu atasku dan aku mengaku kepadaMu dengan dosa-dosaku, maka ampunilah aku. Sesungguhnya tiada apa yang akan mengampun dosa melainkan Engkau jua. Aku berlindung dengan Engkau daripada kejahatan apa yang telah aku lakukan.

Memohon keampunan dua ibubapa,
Maksudnya: YA TUHANKU AMPUNILAH AKU DAN KEDUA IBUBAPAKU DAN RAHMATILAH DUANYA SEPERTIMANA MEREKA MENDIDIK AKU DI WAKTU KECIL.
Memohon keampunan dan taubat diri: (70/100 kali pagi petang)
Maksudnya: AKU MOHON KEAMPUNAN ALLAH DAN AKU BERTAUBAT KEPADANYA.
Membaca: (beberapa kali - pahala seperti ibadat seribu tahun).
Maksudnya: TIADA TUHAN MELAINKAN ALLAH DAN TIADA KAMI SEMBAH MELAINKAN DIANYA, DENGAN CARA IKHLAS KEPADANYA, LAGI TETAP TEGUH DI ATAS TAUHID, WALAU PUN MEMBENCI OLEH ORANG-ORANG KAFIR. 

Membaca Al-Qur'an.
Membaca Tasbih: (Seratus kali tiap-tiap satu)
Maksudnya: Maha Suci Tuhanku yang Maha Tinggi.
Maksudnya: Maha Suci Allah dan dengan segala kepujianNya. Maha Suci Allah yang Maha Agung.
Maksudnya: Maha Suci Allah dan segala kepujian bagi Allah tiada Tuhan melainkan Allah dan Allah Maha Besar (Agong) tiada suatu daya dan tiada suatu kekuatan melainkan dengan Allah Yang Maha Agong.
Membaca Solawat Atas Nabi: ( 10 atau 100 kali pagi dan petang.)
Membaca Zikrullah: (100 kali selepas sembahyang Subuh dan Asar.)
Sembahayang-sembahyang sunat: Sunat Mutlaq, Sunat Isyraq, sunat Dhuha, Sunat mengiringiFardhu, Sunat Awwabin, Sunat Tahajjud, Sunat Tasbih, Sunat Witir dan Sunat Hajat di tengah malam sebaik-baiknya memohon hajat sesuatu.

P E R H A T I A N
BERALAMLAH MENURUT KEMAMPUAN MASING-MASING, JIKA TIDAK DAPAT MELAKSANAKANNYA JANGANLAH DITINGGALKAN SEMUANYA. LEBIHAN UMUR KITA YANG MASIH TINGGAL SEDIKIT LAGI, HAMPIR SAMPAI KE HUJUNGNYA. REBUTLAH AMALAN SEBANYAK-BANYAK YANG BOLEH, BERTAUBATLAH KEPADA ALLAH AKAN DOSA-DOSA YANG BANYAK DENGAN SEGALA KESUNGGUHAN UNTUK BEKAL KITA DI AKHIRAT YANG AKAN PERGI TIDAK AKAN KENBALI LAGI. SEMOGA DALAM KEREDAHAAN ALLAH !!!.
WASSALAM.

sumber:alumni Hira,Google.

Selasa, 13 Julai 2010

Bahasa Melayu dan Dialek Kelantan



mase jalan2 pagi td, aku ternampak 'signboard' dalam bahasa melayu..baru aku sdar yang sebenarnya aku nie boleh membaca...Syukur Alhamdulillah...aku xleh bayang la camne la orang yang xthu membaca tgk 'signboard' tu kan..agak2 dorang tgk tulisan pada signboard tu cam aku tgk tulisan cina or india ke ek? memang xleh nk bayang la cmne...dalam Malaysia yang sudah maju nie sebenarnya masih banyak yang xthu membaca...aku sbagai orang Kelantan sendiri pom akui masih ramai rkyat Kelantan yang xtahu membaca...rugi rasanya kalo anak2 muda xthu membaca dan mengeja..satu kerugian yang teramat besar...orang2 tua pom boleh membaca apatah lagi ank2 muda, mmg WAJIB tahu membaca..klu xthu membaca, memang susah untuk bergerak kemana2 dan mudah sangat ditipu..kesian sgt...

then, aku bersyukur sangat jd rakyat Kelantan..walaupom ramai yang hina n keji rakyat Kelantan, ianya x mematahkan semangat org2 Kelantan..bukan senang nk cakap dialek Kelantan..wlaupom dialek Kelantan tu dialek seharian aku, tp kadang2 aku sendiri pom xpaham sebab dialek tu terlalu pekat tmbah2 dialek org2 tua,..erm..aku pom kna blaja lagi la..hehe




source: Google Image

Khamis, 1 Julai 2010

keje oh keje!


keje oh keje....aahhh...tension tul klo sbut sal kje...dulu mase study nk sgt cepat2 abis blaja sbb nk kje...bila dah kje, rindu sgt2 nak blaja...
dulu ingatkan keje lebih relax dari blaja..coz dah xyah study, dah xyah nak hafal itu ini...sekarang nie bila dah keje baru la tahu yang sebenarnya..zaman study bez sangat2..zaman paling manis dalam idup..so, untuk korang yang masih study, study la rajin2..bile dah keje, bebanan keje lebih teruk dari bebanan masa study...jauh sangat beza..zaman keje terlalu banyak tekanan, kena marah n kena maki tu perkara biasa..rindunya nak balik zaman study nga kawan2...besh sgt2...
klo masa nie boleh diundur, nak sangat balik zaman tu..study sama2 nga kawan, lepax sama, then kena marah kat cikgu sama2..bez sgt2..tp aku sedar masa dah x boleh diundur...skang nie aku dah kje..
pas tamatkan latihan praktikal kat Perbadanan Kemajuan Iktisad Negeri Kelantan (PKINK) a.k.a Kelantan State Economic Development Corporation (KSEDC)...klu nak kenal lebih dekat, korang surf jea www.pkink.gov.my ...... pssstt...(nk promote ckit) hehe...aku ditawarkan keje kat salah satu syarikat kumpulan PKINK iaitu ICT Incubator Centre Sdn Bhd (IICSB)..aku rasa korang mesti x pernah dengar nama nie kan..aku pom baru jea dengar, tu pom mase praktikal..hehe..


actually company nie company yang baru ditubuhkan dengan kerjasama PKINK dan MDeC..korang tentu x pernah dengar MDeC kan? aku pom baru jea dengar...tp MdeC nie sama la ngan MSC...company nie dapat status dari MSC la..jadi sebuah ICT company...
masa mula2 masuk cni, company nie kosong sangat, maklum la company baru..ada kerusi ngan meja jea...serba x lengkap..aku dilantik sebagai Setiausaha a.k.a Secretary kepada bos aku dan aku juga merangkap Kerani a.k.a Admin Clerk kat cni...erm..kiranya aku buat 2 kje dalam satu masa jea la...
company nie diberi nama inkubator (bukan inkubator baby yea...)...so, klu ade inkubator mesti la ada inkubati...kat cni pom sama la..klu korang nie orang bisnes xpom family korang org bisnes, maybe korang tahu apa itu bisnes inkubator...aku x brape tahu mendalam tentang bisnes camni tapi boleh la terangkan ckit2..setahu aku, bisnes inkubator tersangat femes di luar negara sebab itu la MSC tawarkan kepada semua usahawan di Malaysia menjalankan bisnes camni..


ICT Incubator Centre Sdn Bhd  merupakan inkubator ICT yang pertama di Kelantan..motif utamanya adalah untuk membantu usahawan2 di Kelantan supaya celik ilmu IT..bagus jugak kan..at least seksok makcik kat pasar besar siti khadijah tu tahu tentang IT..boleh buat blog dan website sendiri, x payah susah2 pergi meniaga kat pasar, juz menjual secara online jea...maju la rakyat Kelantan pasni...Kelantan boleh..! ceeewwaaahhh....!
tapi memang bagus la bisnes IT nie...klu kite tengok dunia sekarang nie, sumer orang celik IT bahkan anak2 kecik yang umo bawah 6 tahun pom dah pandai maen komputer..klu zaman aku dulu, komputer pom xkenal lagi masa umo tu..he2..skang nie macam2 ada..E-Dagang, E-Commerce dan macam2 lagi laa..


kadang-kadang rasa bangga jugak dapat keje nga ICT Company, deal ngan orang2 besar...hehe..then boleh blaja lebih mendalam tentang IT..sebelum nie xpernah tahu pom ape itu Server, PHP, Joomla, Drupal, Java, Open Source, IP, Word Press dan macam2 lagi laa...tapi alhamdulillah bila dah keje cni, sumer benda tu dah jadi kebiasaan..aku pom dah pandai upload data masuk dalam website (credit to Ahmad Hakimi..hehe)..


klu korang ada berminat nak jadi inkubati, boleh la join kitorang..hehe..kitorang akan train korang camne nak build website sendiri and macam2 korang boleh blaja pasal IT kat cni..yang paling bez, korang blaja free jea....aku nak terangkan pom panjang lebar, xpasal2 korang cakap nak promote company aku...klu korang nak tahu, datang la sendiri ek..hehe..
dunia pekerjaan nie memang memenatkan otak..nak pikir itu ini..kadang2 bez sekurang2nya boleh praktik ape yang kita blaja dulu...xsemua yang kita blaja sama ngan yang realiti masa kje, format laen, cara laen, itu la yang membuatkan rasa tension dan stress sgt2..sampai sakit kepala dan magrain..masa keje kita jumpa ngan bermacam2 orang, dengan habit yang bermacam2 dan bermacam ragam serta perangai...bukan senang kita nak kenal hati budi orang..kadang2 orang baek depan kita jea kadang2 orang btol2 baek dengan kita tapi kita yang x sedar..so, dun judge a book by its cover k!


Iklan Penaja

MiyapiQ LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...