Iklan Penaja

Sabtu, 10 April 2010

~my frens..~

A friend loves at all times, and a brother is born for adversity. (Proverbs 17:17)

You can always tell a real friend: when you’ve made a fool of yourself, he doesn’t feel you’ve done a permanent job. (Laurence J. Peter) 
A lot of people go through life with only a few friends. It seems that some have less than that. They have no one on whom they can call in good times or bad. There is no one with whom to bounce ideas around, or to talk about deep and troubling subjects. They have no one to call in times of need or difficulty. They are at the mercy of life, standing alone. 



Others seem to have a multitude of friends. Wherever they go, people know them, and like to be around them. Should trouble strike, their biggest hesitation might be over which friend to call. They know exactly the person with whom to discuss the topics of inquiry and debate. Life is full of entertaining and invigorating relationships because it is full of friends. 

Friendship is a blessing, and a friend is the channel through whom great emotional, spiritual, and sometimes even physical blessings flow. Friends can cheer us when we’re sorrowful or depressed. Friends can challenge us when we allow ourselves to get beyond our reasonable boundaries. Friends can motivate us when we’re ready to give in, and they can provide for us when life falls apart. They are there when all is well, and we want someone with whom to share life’s pleasant and memorable moments. We often just want them around to have a good time, to laugh, to act silly, to enjoy some mutually liked activity. In how many ways have friends enriched our lives and made us feel loved, accepted, respected and cared for? Probably, too many to list, and the list grows daily. 





Friends comes with friendships, They are the channel of love and affection. Friends are like child's heart which doesn't know wrong thinkings. When there is a friend with us we feel secure, happy, huge support, and comfortable which you can't get from others.

So Lets get some real friends in this world. and lets Be Friends.


friendships are the gift to the man kind. The relation which we get in this world are blood related. But the only relationships which doesnot related to blood is friendship. Friendship has many forms and shapes. It is like water. If we pour the water into a jug it takes the shape of jug. if you pour the same water into a bowl it takes the shape o bowl. Sameway friendships will take a different shapes and sizes according to our heart. Friendship gives pleasure to human beings. Where there is friendship then there will not be any sorrow. When you see a child laughing you will forget your sorrows for a second, sameway when you are with a friend you forget your sorrows.
The world is rotating smoothly because of the friendly hearts in the world. it crosses boundries and share a mutual bonding of love. Friendships will take care of this entire world from problems. If we are friends then our countries will, when our countries are friends then there is not need of weapons. So take weapon named friendship and love and conqure the world with love.
Trusted true friendships never makes others down. it helps a lot to make friends to comeup from the situation. Friendships never expect anything in return for all its offering. It saves life without looking into situation.
Why we need friendships when we have a lovely life in this world.
Why we need friends in our life.
“O my friends, there are no friends.” - Aristotle
A friend is a person capable of loving irrespective of whether he is being loved or not. Friendship can
exist between the same sex: man-man, woman-woman, or opposite sex: man-woman. It transcends age
and could subsist between even an old man and a small boy. Human beings also establish friendships
with their pet animals such as cats, dogs, horses, doves and parrots. Friendship can also be felt in
familial relationships between father and son, mother and daughter, husband and wife, brother and sister,
elder brother and younger brother. Yet, more than friendship, love is the binding force in familial
relationships. In a deeper sense, love is below friendship because it is an above/below relation, one of
hierarchy and condition. It is implied, then, that friendship is freedom plus equality. It involves choice
and volition. The concept of friendship needs exploration because often a man is known by the company
he keeps; knowing the company helps one to know oneself and develop his personality to the fullest.
Each of our friends mirrors a rejected or acknowledged trait in us. They happen to be our friends
because it is ourselves in different forms, and a unified vision of them constitutes to the sameness of our
identity.

Khamis, 8 April 2010

~MiyaPiQ~

salam..
kali nie aku nak kongsi plak kisah tentang buah hati kesayangan aku...hehehe...
dia la segala-gala buat aku..bak kata dia la madu dia la racun...dia la sentiasa bersama tika suka dan duka..he is my everything...(kalau menyampah,sila tekan butang 'X' okeyh!)

nama orangya Muhammad Syafiq bin Shabri...atau nama femesnya 'PiQ'...tapi aku memanggilnya 'b'....hehehe
walaupun orangnya amat tegas tetapi penyayang dan kadang-kadang agak garang, aku tetap menyayanginya sepenuh hati..
dia selalu buat aku ketawa, gembira dan kadang-kadang berduka apabila bergaduh dengannya..tapi dia seorang yang sangat istimewa..sikap yang ada padanya tak penah aku jumpa dengan mana-mana lelaki yang pernah aku kenal sebelum nie...I Luv him so much....


Diimbas kembali detik2 pertemuan kau dan aku..(cheeeehhh)..
perkenalan bermula di laman Friendster (bukan di kebun bunga ya)..
kemudian bertukar-tukar no telefon..
bermesej-mesej (macam korang jugak)..
pertemuan pertama bertarikh 24.07.2008 (kalau x silap la)
first time jumpa kat depan Klinik Hisham Wakaf Che Yeh..
(tiap kali lalu mesti ingat kenangan lama tu..hehehe)
masa tu bulan Ramadhan..
sidia berbaju melayu..
sedangkan ak dengan selambanya memakai tshirt, track suit bersama selipar jepun..
simple kan ak! hahaha
simple plus xtahu malu..
bukan pe..masa tu xde perasaan langsung..
perasaan kawan2 jea..
xsangka plak pertemuan yang sesimple itu blh membawa kepada bunga2 cinta...
macam citer cinderella gitu..hahaha..
walauapapun, alhamdulillah hubungan bahagia sampai hari nie..
(hari di update balik n3 nie 16.08.2011)


Nik Amirah Shahida &Muhammad Syafiq

erm...setiap hubungan pasti ada cabaran dan dugaan...aku dengan sidia pom x terlepas dari dugaan itu..syukur alhamdulillah kami sama2 dapat hadapi dugaan itu dengan penuh kesabaran walaupom kadang-kadang rasa tak mampu untuk menghadapinya...masalah dalam hubungan adalah perkara biasa dan sudah sinonim dengan dunia percintaan..:D

kami bahagia...


Cinta....
ku bahagia bersandar denganmu...
Ku rasakan cucuran rahmat darimu...
dan tak ingin daku berpeluh kesah dengan apa yg terjadi...
Aku sayang kamu....
Manis...
Senyumlah untuk ku..
Berikan daku kebahagiaan darimu...
Dan berikan daku cinta yg tulus...
Cinta sepenuh hatimu untuk ku...
Aku merindukan cintamu....
Aku merindukan belai kasih sayang mu...
Aku butuh lembut curahan cintamu...
Sungguh aku cinta kamu...
Engkaulah yg selalu kurindu....
Cinta ini untuk mu duhai kekasihku....
Boleh aku peluk kamu?
Boleh aku belai indah rambutmu??
Boleh aku berucap kepadamu....
Bahwa aku kangen sama kamu...
Aku sayang kamu....
I   l o v e    y o u
And Always miss you......
from website pengantin.. 




Amani

Tangisan sanubari telah terhenti
Kala suram suria memancar sinarnya
Pertemuan seindah bayangan firdausi
Menjadi zikir kasih yang suci

Lukisan dua jiwa menjadi satu
Terkenang detik bertemunya kau dan aku
Santun berhikmah mengingatkan diri
Hidup dan mati hanya untuk Ilahi

Mengenggam janji cinta ini
Bertemu kasih tanpa jasad
Bicara tanpa suara
Hanya tulisan bahasa indah

Mengeratkan antara kita
Hinggalah ke akhirnya

Kau ku sanjung kerna pengorbanan
Bagai puteri di kayangan
Tika ku lesu hadapi hidup
Kau hembuskan nafas semangat
Penawar hati

Lagu: AMAR
Lirik: AMAR

~my Educations~

aku mendapat pendidikan awal di Tabika An-Najah...kemudian masuk tahun satu kat Sekolah Kebangsaan Chalil sampai la tahun enam..UPSR..

Kemudian belajar ke peringkat lebih tinggi ckit kat Sekolah Menengah Kebangsaan Tengku Indra Petra 1, Gua Musang Kelantan...Form 1 sampai la tengah2 form 4 tahun 2005..form 1&2  Kemboja, form 3 Anggerik then 4 Amanah...masih diingat nama kelas2nya..hikhik....tahun 2004 aku amik PMR kat sekolah nie dan mendapat keputusan yang tak berapa nak cemerlang...hehehe

kerana mendapat keputusan PMR yang tidak berapa nak cemerlang tu la dan kerana asyik tergila-gilakan sukan Sofbol, aku dipindahkan sekolah ke Sekolah Menengah Kebangsaan Pahi, Kuala Krai, Kelantan...abah kata demi menjaga keselamatan...ada kaitan ke? hanya aku saja yang tahu..hehehe...
kat sekolah baru nie la aku belajar benda baru dengan sikap baru yang lebih skema, lebih berdisiplin dan orang kelantan kata lebih 'juruh'...hekhekhek...aku ditempatkan di form 4 & 5G...G stand for Geografi...bdk2 geo la kiranya aku nie..padahal blaja tah ape2 ntah..hehe..tahun 2006 aku amik SPM and alhamdulillah walaupun bukan jadi best student at least gred 'A' terpapar indah di Sijil SPM..hikhik...


form 5G (Geografi) 2006 Sek Men Keb Pahi

selepas bertarung dalam SPM dan mendapat keputusan yang agak boleh la wat cari makan, aku melanjutkan pendidikan ke sebuah kolej swasta..tak mampu nak ke kolej atau universiti kerajaan kot..hehehe
kolej yang bertuah ade seorang student seperti aku yang aku maksudkan itu adalah Kolej Teknologi Antarabangsa Cosmopoint atau nama mat salehnya Cosmopoint International College of Technology (CICT)...hehehe...

kolej nie antara kolej yang paling pemes...hehehe...
masa kat kolej nie aku amik Diploma in E-Secretaryship....nak jadi setiausaha la konon2 walaupun hakikat sebenar tak minat langsung..hehehe..
alhamdulillah setelah bertungkus lumus akhirnya aku berjaya tamatkan pengajian di peringkat Diploma...walaupom hanya diploma, rasa bangga tetap terasa..hehehe..
syukur alhamdulillah...

~myself~

Selamat Datang ke Laman ..~Amirah Shahida~....thats my true name...hehe..disini aku ingin menceritakan
seberapa kisah tentang diri alu sendiri...seriously, aku xsuka mengarang apatah lagi tentang blog...ini hanya mengisi masa lapang aku yang sememangnya tengah lapang semasa blog nie di create..dan juga mengisi keboringan yang melanda diri...hekhek...so, jika ada sebarang komen, cadangan, cerita, pengalaman atau ape saja bolehlah dikongsi bersama...:-)

diz is me

seperti yang aku bagitahu, my full name is Nik Amirah Shahida bt Nik Azahar...thats my original name...umie nga abah yang kasi..thnx alot to my parents..hehehe....aku dilahirkan tanggal 24 mac 1989 di Hospital Besar Kota Bharu..so, korang boleh agak la berapa umur aku sekarang..da tua da..hekhek..
walaupun aku dilahirkan di Kota Bharu, Kelantan..tetapi aku dibesarkan dengan penuh kasih sayang di Gua Musang, Kelantan....walaupun aku bukan anak jati Gua Musang, aku sangat menyayangi sebuah daerah yang diberi nama Gua Musang..kerana disini la aku dibesarkan dan dididik penuh kasih sayang...hehehehe...

 aku merupakan anak kepada Encik Nik Azahar bin Nik Yusoff dan Puan Hayati bt Muhammad Hasan..aku juga merupakan anak pertama kepada mereka daripada lima bersaudara..As a first child in my big family,it is not simple like ABC's and not also easy like 123's....satu tanggungjawab yang besar..aku tahu mesti korang yang sama seperti aku turut merasai tanggngjawab itu...hehehe...buli adik2 is the must...hahaha..
i love my family..tanpa family hidup takkan pernah bermakna kerana family la yang banyak bagi nasihat serta semangat yang berguna...


 nie adikku yang no dua...her name is Nik Amirah Hamiza..study kat Kolej Professional Mara, Kuantan


yang nie no tiga...namanya Nik Amirah Amalina..skarang nie Form 4 at Sekolah Menengah Kebangsaan Paloh..seorang yang lasak dan degil sangat2..hehehe


yang nie hero pertama dalam family aku..namanya Nik Mohammad Hafidz...a big boys..hehe
tahun nie bakal menduduki UPSR...harap2 dapat keputusan yang cemerlang...secemerlang kakaknya...hehehe


diz is anak bongsu dalam adik beradik..he is a noty boys....suka sangat ngan kucing sampaikan makan and tido ngan kucing....umo dia tahun nie 10 tahun...

~I LUV MY FAMILY~

Iklan Penaja

MiyapiQ LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...