Iklan Penaja

Sabtu, 17 September 2011

bezanya orang atasan dengan orang bawahan...

n3 kali nie ak nak citer sal bezanya orang atasan dengan orang bawahan (seperti tajuk n3)
tujuan ak tulis n3 nie bukan utk tuju kat sape2...
juz utk renungan bersama..
so, siapa yang makan cili, dia yg akan rasa pedas kan? hehe

so, berbalik kepada n3 ak kali nie...
orang atasan bermaksud org yg lebih dari kita..
i mean, org yg lebih kaya,lebih berpengaruh,lebih berjawatan n lebih macam2 la dari kita...
ak rasa xsmua yg baca n3 ak nie orang atasan kan...
huhuhu

ak sendiri pom juz orang bawahan jea...
siapa la kita nk jadi orang atasan kan..
bagi ak, orang bawahan or orang atasan xde beza...ade beza ke?
kita smua makhluk Allah s.w.t...kat sana nanti xkira orang atasan or orang bawahan hukuman dan pahala tetap sama berdasarkan amal ibadah kita...

berbalik kepada n3 nie balik.. (brapa banyak berbalik ntah...hehe)
ak perhatikan kat tempat kita nie slalu ada jurang antara orang atasan dan orang bawahan..
contoh kat tempat kerja..
orang bawahan slalu ditindas... 
buat kerja cakap xbuat kerja..
sesuka hati jea nak campakkan staf kerja kat mana2...padahal lari bidang terus....xkesian ke?
suka mengata staf serba xboleh padahal staf selalu lakukan yg terbaik...
suka memburukkan staf dan memalukan staf depan orang ramai..
tak menjaga kebajikan staf..cuti staf,kontrak staf, gaji staf..xamik peduli!

sedarlah...dunia hanya pinjaman...
buat ape kita nak aniaya orang...
bagaimana kalau yg kita niaya tu anak yatim?
tahukah dosa menganiaya anak yatim?
buat apa kita nak tutup periuk nasi orang,rezeki orang?
hidup di dunia sementara, di Akhirat kelak kekal selama2...
buat apa kita memutuskan silaturrahim sesama staf?

so..ak malas nak berleter panjang2...moral of the story, xpayah nak berlagak la kalau diri sendiri pom xbetul!
huhuhuhu...



Khamis, 15 September 2011

Akhirnya..impian jadi kenyataan..syukur Alhamdulillah....

syukur...syukur....syukur alhamdulillah...
impian selama nie jadi kenyataan...
impian si dia tersayang utk buka kedai sendiri akhirnya tercapai...
i'm happy for you my dear...
dah lama hasrat tu terpendam, akhirnya termakbul jua..syukur ya Allah..

sebelom nie seperti yg ak pernah citer, ktorang buat bisnes kecil2...bermula dengan jual tikar, then jual produk minuman kesihatan dan produk kecantikan...

then, skarang nie my bf buka kedai frozen plus barangan runcit...(macam2 ada)
plus barangan kesihatan,
plus produk kesihatan dan kecantikan,
plus barangan HPA (Radix)
plus alatulis n macam2 lagi la...

coming soon:
pemborong telor
pemborong beras
jual ikan,ayam n sayur-sayuran...

alhamdulillah rezeki bulan Ramadhan...
coz tu kedai tu diberi nama PM RAMADHAN TRADING...hehe


kejadian yang tak diingini tetap berlaku...

yesssss..
kejadian yang ak xkan lupa sampai bila2...
first time berlaku dalam hidup..
masa tu...raya puasa 2011 yg kedua...
smua orang tengah kelam kabut tengah risau pasal adik ak yg sakit...
tup2 petang tu, dia pengsan kat rumah..
masa tu parents ak xde kat umah,
tgal nenek, m.sdara, p.sdara n spupu spapat ak jea..
memang kelam kabut gila..
ktorang decide nak hantar spital terus..
ak la antara yg kena follow adik ak pegi sana..
dalam kete juz p.sdara ak 2 org kat depan, then ak n m.sdara lg sorang pangku adik ak..
tetiba jea tgh2 perjalanan tu hujan turun lebat giler..
nak jalan pom xnampak..erpaksa la redah hujan...
ak rasa p.sdara ak memang dah bawak slow dah kete tu..
tapi malang xberbau kan...
tetiba jea ktorang excident..
melambung jgk la yg ada dalam kete tu..
naseb baik p.sdra ak yg 2 orang kt depan pkai seat belt, kalau x xtahu la ape jadi...
kete kemek...alhamdulillah ktorang selamat...
tp disebabkan terlampau rsaukan adik ak, perasaan berdebar masa excident buat xtahu je la..
rupa2 nya ada pokok tumbang...excident tu melibatkan 3 buah kete..ngeri rasa...
mcamana la agaknye perasaan org yg terlibat dlm kemalangan maut...ngeri..xdapat nak bayang..mintak jauh...
sampai skang ak masih lagi fobia..trauma...
teringat2 lagi peristiwa tu...



Rabu, 7 September 2011

Turqoise pilihan kami..

hmmm...susahnye nak decide warna baju raya kan..(ak masih dalam mood raya..haha..)
tahun nie wrna ktorang turqoise..
apakah itu warna turqoise?
mesti ade yg xtahu kan..
sebab masa skolah dlu mana ada cikgu ajar warna turqoise..hehe
so, meh cni ak nak story2..
warna turqoise tu warna biru ala2 biru laut gitu..
ada jugak warna biru yg hampir sama dgn warna hijau..
hari nie ak xkira, nak share jgk gambar raya ari tu wif bf kesayangan ak nie..
hehehe...

tadaaa...
ok x?
hehehe...

bubye!

Selamat MerdekaRaya 2011

07.09.2011..
dikesempatan nie ak nak ucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri Maaf Zahir & Batin kepada korang sumer..
walaupom dah terlewat tapi x salah kan?


dikesempatan nie jugak ak nak ucap Selamat Menyambut Hari Kebangsaan ke....ke berapa yea? xigt...:D
MerdekaRaya yeah!

macamana raya korang? besh x? mesti besh kan..jumpa ramai saudara mara..
macam tu jugak ak..
raya tahun nie macam biasa balik kampung rumah atuk n nenek sebelah ummi coz atuk ngan nenek belah abah dah xde..alfatihah...:(

raya ak jgk macam biasa...sangat meriah..
sebab ak punya rmai saudara mara...
adik beradik abah 11 orang..n adik beradik ummi 12 orang..
total sumer 23 orang..
xcampur ngan pasangan masing2 lagi..
xcampur anak cucu cicit lagi..
raya memang menjadi la tiap2 tahun..
so happening...
tiap2 tahun baju sedondon..
tahun nie sumer family dah decide wrna dark brown..next year? wait n see..heee



Iklan Penaja

MiyapiQ LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...