Iklan Penaja

Sabtu, 25 Jun 2011

Day 2 ~ Misi mendaki Gunung Irau, Brinchang Cameron Highlands



hari kedua. 17.06.2011. lokasi di Apartment Desa Anthurium di Brinchang Cameron Highlands.
bangun seawal jam 6.30 pagi. kesejukan hingga tulang hitam. trasa diri seperti berada di Melbourne! haha
sejuk sangat. tapi smalam ak xdapat tido lena. ak tengok orang laen bez je tido smpai berdengkur. ak sorang je xdapat tido. abis gaya dah tp xlena jugak. maybe coz tukar tempat tido kot.


pagi tu terasa keindahan pagi di Cameron. sungguh sejuk dan indah.
pas makan nasi lemak pagi tu,
xpdc terus bermula dengan bacaan  bismillah..
brdebar2 rasanya.
lama xmendaki. last mendaki pom kat Gunung Stong.
 i think since 2006. about 5 years ago. masa form 5.


first naik dengan transport sampai puncak.
untuk makluman, Gunung Irau nie je satu2 gunung di Malaysia yg blh naik ke puncak dengan transport.
 (the guide tell me okeyh!)
tapi jalan ke puncak xyah citer la.
gunung ganang.
jalan tar ok jea..
tapi jalan sempit. kalu berselisih dgn transport laen memang kecut perut la..

cuaca cerah. burung2 berkicau.
dengan berbekalkan 1.5 air dan 3 buku roti, xpdc dimulakan.
mula2 mndaki naik trek tangga biasa jea.
tengok cam senang. tapi licin weh.
kalo xclap trek nie dibina untuk citer Puteri Gunung Ledang.
btol ke x ak xthu. tah2 ak salah dengar. haha
tp citer tu shoot kat cni memang betul.

diz is Mossey Forest. lawa sangat.
rasa cam dalam citr fairytale gtu.
kiri kanan depan belakan atas bawah penuh dengan lumut.
kehijauan. cantik ciptaan Allah ni.
xpdc yg sangat mencabar.
i think lebih 5 kali naik turun bukit yg tinggi (over 90 darjah. u think it.)
tinggi giler.
daki gunung juz berpaut pada akar2 pokok jea.
gerun sangat.
kena lebih hati2 sebab berpijak bukan atas tanah tapi atas lapisan lumut yang beratus2 tahun dahulu.
tersilap pijak boleh teratuh sampai paras paha,
masa nie xpayah pikir nak aga kebrsihan la..
memang sumer akan kotor melainkan yg pro..hahaha
sbb tu the guide dah pesan awal2 suh pkai baju n kasut yg dah xsayang
coz mmang kena buang la sumer tu.
sayang btol la dkat kasut baru ak tu.
baru jea pkai skali masa maen badminton.
hukhuk

about 3 hour i think ktorang sampai satu puncak yg diberi nama baby Irau.
ak n geng xsempat nk follow naek sampai puncak Irau sebab masa tu dah lewat.
takut xsempat nak patah balik base.

tapi ak bersyukur walaupom xberjaya smpai puncak Irau,
at least beraya sampai puncak baby Irau.
bukan senang nak sampai ctu yea.
terlalu banyak dugaan dan cabaran.
alhamdulillah cuaca cerah dan x hujan ari tu.
kalo hujan, mau beku la kat atas tu..
cjuk giler.



masa turun ke base, kami antara yg trawal sampai..
sementara tgu yg laen smpai,
sempat lagi smbang2 dgn yg laen,.
cuaca petang tu kabus yg sangat tebal.
i think masa tu jam 4.30 ptang tp cam waktu pagi.
cjuk giler.
so, xtvt untuk tgk matahari terbnam x ksampaian..
camn nk tgk matahari klo dah kabus tbal.
huhuhu..

lebih kuarng kul 6.30 ptang  kami balik ke Apartment Desa Anthurium.

*xtvt malam : ronda2 pasar malam. hehehehe..*

**..for more information pliz visit http://www.ogkl.com.my/infoGUNUNG/infoIrau.htm ...***

4 ulasan:

  1. Dr baby irau tu nk ke puncak jauh x? Dkt puncak irau tu bleh camping x? Ingat nk camping atas tu? Bleh bg info? Sbb nk g bln 6.2012 ni.. email me nizal.nlc@gmail.com

    BalasPadam
    Balasan
    1. Asalammualaikum admin,
      Maaf mohon iklan utk kemudahan semua ya..
      TEBING TINGGI BACKPACK
      GUIDE ALL OVER CAMERON MOUNT
      ANDY 017-9997790

      Padam

Iklan Penaja

MiyapiQ LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...