Iklan Penaja

Selasa, 3 September 2013

Rezeki dari Allah

Entry ni sepatutnya ak ceritakan 2 bulan lepas tp disebabkan kekangan masa, terpaksa la ak postpone dlu entry2 yg sudah tersedia ku catat untuk di tulis...Kali ni ak nak ceritakan pengalaman ak disaat-saat kelahiran anak lelaki ku dan kejadian-kejadian sebelum kelahirannya..

Alkisahnya lepas xtahan lama menunggu checkup kat klinik gomen,ak conti kat klinik swasta..Klinik TMC yg sememangnya antara klinik yg femes kat Kota Bharu...every month,every 2 weeks n sampai la every weeks ak checkup kt klinik tu dengan Dr.Suziati a.k.a Dr.Suzie...Dr Suzie tu sgt baik n berlemah lembut..ak xpyh nk tgu lama2 utk checkup..jimat masa..walaupun kna spent duit byk tiap kali checkup, at least puas hati..ak xprnah miss scan baby..tengok baby bergerak-gerak,tgk jumlah air ketuban n tgk kedudukan uri...semua tu sememangnya penting okay! duit banyak habis xpe,janji ak n baby selamat n xde masalah..tu je yg paling penting! n alhamdulillah semuanya xde masalah..cuma msa saat akhir tu dalam dilema sbb doc cakap baby dah 3.8kg!! takut baby bsar lebih 4.0kg,terpaksa ceaser sbb risiko tinggi tambah2 first baby...shockkkk!! takuttt!! nevessss!! semua ade!

Dugaan lagi...seminggu sebelum bersalin klu xclap ak...Dr.Suzie bgtau ak xblh bersalin dgn dia sbb dia dh xblh amik patient dah..dia mintak maaf...sebak pulak rasa nie..sbb ak dah mmg book nk bersalin dgn dia kat KBMC...xmau doc lain...masalahhhhh...dugaannnn sungguh...berhari2 jugak la pikir nk brsalin kat mana...bingunggg...tertekan...

2 hari sebelum bersalin, ak cirit birit n muntah...ulang alik ke tandas..pucat lesi,nak pengsan dh rasanya..xtaw kenapa sbb stahu ak,ak xde tersalah makan...disebabkan bimbang,encik hubby hantar pergi klinik...syukur la baby ok...masa tu doc cakap nk cek jalan sbb ak cakap ada sakit2 kat bawah perut...lepas cek tu doc ckap jalan dh buka 2cm,ak dah blh ke hospital ptg tu...ak cakap ok la nk blik kmas2 baju...

So,ak n encik hubby balik rest kat umah...sambil2 bingung nk pergi hospital mana...swasta or gomen? hurmmm..last2 ktorang xkemana hari tu...ak rest kat umah je..sampai la lbh kurang kul 5.30 pg ak terbangun dr tido sbb rasa sakit2 kat bwh perut..memulas2 mcm senggugut tp dlm 45 minit skali camtu la..msa tu ak dah rasa dah contraction nk bersalin...makin lama makin cepat contraction tu...so,cepat2 la bersiap nk g spital...otw nk g spital dlm kul 8.00 pg tu,tetiba lapar...sempat lg brenti mkn kt kdai tepi jalan...padahal msa tu perut tgh sakit...lbh kurang kul 9.00 camtu trus ke spital...HUSM...ak xde tanda apa2 nk bersalin,juz sakit contraction sampai la 2 jam lepas tu bru la kluar lendir+darah...ak kna admit ward hari tu...bosan giler kot sorang2 kat ward Baiduri..encik hubby balik umah kemas brg2 nk bwk prgi spital..ksian plak kt dia...tp time ni je blh mnyusahkan! hehehe...ak rilex2 je kt spital...msa rehat kul 5.00 tu encik hubby dtg bwk nasi sbb ak xslera nk mkn nasik spital..last2 hubby bawak nasik lemak ajihs...habis sebungkussss...hahaha...

Lebih kurang kul 6.30 camtu cek jalan lg..nurse cakap dh blh masuk labour room sbb dah buka 5cm...nevessss gilerr! ak mintak nk mandi jap..lepas mandi terus tolak masuk labour room...msa tu encik hubby je ade...ak xputus2 doa mintak2 smua slamat...lama jugak la menunggu jalan buka 10cm..lepas tu nurse pecahkan air ketuban n kosongkan punding kencing,xlama lepas tu ak dah rasa nk teran dah...dlm kul 10 mcm tu ak dah start teran dalam 20 minit camtu....Alhamdulillah syukur...rezeki dari Allah yg sangat2 bernilai bagi kami berdua...03 Julai 2013 tepat jam 10.20pm, ak selamat melahirkan seorang bayi lelaki berat 4.24kg...alhamdulillah...terima kasih ya Allah...semua org heran n terkejut ak lahirkan baby boy yg sgt bsar kot..sbb msa scan sblum msuk ward tu baby 3.6kg je,xsangka baby berat...biasanya klu first baby berat lebih 4.0kg dah kna operate sbb risiko tinggi..syukur alhamdulillah Allah permudahkan semuanya...terima kasih ya Allah!




TARIKH LAHIR : 03 JULAI 2013
MASA LAHIR : 10.20 MALAM
TEMPAT LAHIR : HOSPITAL UNIVERSITI SAINS MALAYSIA (HUSM) KUBANG KERIAN
BERAT MASA LAHIR : 4.24 KG
JENIS KELAHIRAN : NORMAL

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Iklan Penaja

MiyapiQ LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...